BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Glitter Text
Make your own Glitter Graphics

18 October 2009

episod 23

Saufa sakinah.

Nak pakai baju warna apa ye? Baju purple yang mummy bagi tu lah. Ima, apa kau tahu yang berlaku kepada aku? Sehinggakan kau bergitu bersungguh-sungguh menceriakan aku? Kadang-kadang aku sendiri hilang kekuatan menghadapi hidup. Cuma ada anak ini yang menjadi nadi aku. Yang mengingatkan aku tentang dunia.

Isetan menjadi pilihan pertama kami apabila sampai ke Klcc. Kecerian Ima mengurang rasa sesak di dada. Kami membeli belah dengan gembira. Baju aku, baju anak, baju Ima, banyak sungguh barang yang dibeli. Wahai hati gembiralah engkau sebelum ada lagi musibah yang melanda.

Faqeh irman.

Tiga tahun yang lalu..

Perkahwinan kedua aku yang berlansung secara besar-besaran, setelah 3 bulan perkenalan. Perkahwinan yang berlansung di saat saufa bertarung nyawa melahirkan anak kami. Majlis yang bertemakan merah putih itu memberikan kenangan terindah antara aku dan aina safiah. Ini baru digelarkan perkahwinan.

Aina, anak orang biasa. Berasal dari melaka. Bapanya seorang pesara dan ibunya telah meninggal dunia sepuluh tahun lalu. Aina juga telah menjadi sebahagian daripada keluarga saufa.

Aku dah menjadi seorang bapa dan mempunyai dua isteri. Saufa menyambung pelajarannya dengan biasiswa. Amira Nurain. Puteri cahaya mata. Saufa yang pilih nama. Saufa yang buat keputusan tentang semua perkara setelah berita perkahwinan aku dengan aina sampai ketelinganya. Dia masuk universiti pun aku tak tau. Nurain dibawa jauh ke pantai timur. Setelah habis pantang, saufa mendapat tawaran ke universiti dan dia mengambil keputusan untuk membawa mak dan nurain pergi jauh dari kuala lumpur. Tak dapat ku jejak di mana dia. Apa yang ada dalam hati kau saufa. Genap 3 tahun perkahwinan aku dengan aina bermakna genap 3 tahun amira nurain binti faqeh irman. Apa khabar agaknya? Saufa, sudah tamatkah pengajian kau? Apa yang kau lakukan sekarang?

“Abang.” Sentuhan di bahu menghilangkan kenangan aku terhadap saufa sakinah. Sungguh rindu ini bertamu kembali setelah bertahun dia pergi dalam hidup aku.

“Abang buat kat sini? Jom makan, aina dah masakkan lauk kegemaran abang ni. Tom yam putih.” Aku memandang aina, si jantung hatiku. Ku usap tangan aina lembut. Ku pandang perut yang aina yang memboyot.

“Sedapnya. Itu yang abang sayang aina sangat-sangat tu. Jom masuk abang pun dah lapar. Anak ayah mesti dah laparkan?” seruku sambil tangan mengusap lembut kandungan yang berusia 6 bulan itu.

“Abang tu, kalau masak tom yam baru nak sayang aina. Kalau tak, tak sayang pun.” Manjanya aina.

“Sapa kata abang tak sayang isteri abang ni? Aina kan isteri abang tentulah abang sayang.”

“Ye ke?”

“Yela aina boyot ku sayang.” Usikku, lalu aku melarikan diri daripada cubitan isteriku itu. Aku tersenyum senang sedangkan muka aina macam asam boi kat kedai tu.

Ini kebahagian yang aku tunggu. Walaupun bertahun kami dalam mood bulan madu menunggu hadirnya orang baru, aku tetap bahagia. Bagaikan aina telah melengkapkan separuhdaripada hidup aku.

Walaupun aku tahu aku telah melukakan banyak hati dari orangorang disekiling ku. Mummy, papa, along hakim, dan saufa sendiri. Aku sedar tapi aku tak kan melepaskan cinta ini. Ini yang aku tunggu bertahun-tahun lamanya. Tapi jauh dari sudut hati aku, masih ada lagi benda yang kurang. Fikiran aku masih merewang di udara mencari sesuatu yang aku tak tahu apa.

0 comments: