BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Glitter Text
Make your own Glitter Graphics

28 December 2009

episod 26

Faqeh irman.“Intan, masuk bilik saya sekarang. Bawak sekali fail Surnia Enterprise.” Aku mengarahkan setiausaha ku untuk masuk.

“Baik tuan.”

Surnia Enterprise adalah syarikat perkapalan. Syarikat ini diambil alih daripada pemilik asal kerana mengalami kerugian besar. Lima tahun di bawah jagaan syarikat induk, semuanya dapat dipulihkan. Dengan suntikan modal yang agak besar kepada Surnia Enterprise, anak syarikat ini membawa keuntungan yang agak memberansangkan dalam tahun kebelakangan ini. Perkapalan adalah salah satu industri yang mendapat sokongan besar daripada industri-industri lain. Potensi industri ini adalah amat besar jika terus beroperasi. Walaupun pada awalnya lembaga pengarah menolak usul cadangan aku untuk membeli Surnia Enterprise, namun terbukti hari ini, Surnia Enterprise mampu memberi pulangan yang agak memberansangan dalam tempoh lima tahun. Dengan adanya Surnia Enterprise, anak-anak syarikat yang lain mendapat faedah yang berganda.

Ketukan dipintu menyedarkan aku dengan kedatangan intan. Setiausahaku sejak dari mula aku berkhidmat di sini hingga ke hari ini. Masa berlalu terlalu pantas. Sekejap sahaja rasanya aku meninggalkan kerjaya ku di dunia pendidikan. Sekarang ini dalam tempoh yang ku rasa terlalu singkat aku terus dilantik menjadi big boss di sini. Di dunia yang tak pernah terlintas lansung dalam fikiran aku. Dunia korporat. Dunia yang penuh tipu daya, itu alasan aku apabila menolak membina kerjaya di dalam dunia perniagaan. Akhirnya, apa yang aku pilih dahulu tetap juga membawa aku kembali ke dunia yang penuh tipu helah ini. Lagu superman nyanyian laki lucky membawa aku kembali ke nyata.

“Asalamualaikum my. Ye ada ape my? Makan malam? Yelah, nanti lepas magrib faqeh datang ye. Urm baiklah. Bye my. Waalaikumsalam.” Makan malam. Macam ada apa-apa aje.

Saufa... sedetik nama itu berhembus dari dalam dada. Sugguh ingatan aku terhadap dia tak pernah hilang meskipun bertahun-tahun kami menjalani hidup sendiri.

Saufa sakinah.

“Aduh... sakit lah. Tak cukup besar ke pintu ni sampai saya pun awak nak langgar.” Marahku sambil mengemaskan barang-barang ku yang bertabur di lantai.

“Sorry. Saya tak sengaja nak cepat ni. Ada meeting penting.”

“Habis tu saya ni tak ada meeting lah? Sesuka hati je nak langgar orang. Ingat tunggul kayu ke?”

“Cik saya mintak maaf. Saya tak sengaja. Saya pergi dulu. Nak cepat ni. By the way nama saya Ilham. Ilham sauki.”

“Ada saya tanya nama awak ape?” tapi ayat tu hanya pada pendengaran aku dan sekeliling aku. Manusia yang melanggar aku tadi, yang nama nya ilham, ilham aper ntah aku tak ingat, jauh meninggalkan aku kesakitan fizikal dan juga hati. Kalau ikutkan hati aku yang tengah marah ni, memang aku nak saound mamat tu tu cukup-cukup. Ni gara-gara Ima la ni. Time aku nak pergi meeting la lsibuk nak tepon nak cerita masalah apa ntah. Membebel aje sampai aku hilang tumpuan. ‘Ya Allah, redakan hati ku. Berikan aku ketenangan untuk melalui mesyuarat ini dengan sebaiknya.’

Aku memasuki Syarikat Surnia enterprise dengan hati yang gundah gulana bagai ada yang akan berlaku sebentar nanti. Kepada gadis manis di kaunter aku lemparkan senyuman dan menyatakan tujuan aku ke sini. Aku dibawa ke bilik mesyuarat yang ku kira mewah. Tak macam bilik mesyuarat aku dekat pejabat aku. Bahan-bahan presentation ku sediakan sementara menunggu yang Encik Akhbar, yang bertanggungjawab dalam urusan perjanjian kami nanti.

Encik Akhbar tiba 5 minit kemudian dengan seseorang. Seseorang yang tak ku jangka ada di sini. Yang akan, aku harap tidak, merosakkan presentation aku nanti. Ya Allah, patutlah ada saja yang masalah yang timbul hari ini dalam perjalanan aku. Rupanya ingin menemui dia yang tak pernah wujud selama bertahun-tahun ini. Macam-macam perasaan timbul dalam hati aku. Resah, suka, malu, marah dan semua bercampur aduk hinggakan aku terkaku di situ. Teguran encik Akbar membawa aku kembali ke alam nyata. Meminta aku meneruskan presentaion aku.

“Cik saufa, anda ok?”

“Oh... saya baik. Terima kasih.” Dan pada akhirnya perjanjian itu terjalin walaupun aku hampir ruin it up. Aku di ajak untuk makan tengah hari sekali untuk meraikan perjanjian itu.

“Tak pe lah encik akhbar, saya biasa makan dekat rumah. Kesian mak saya makan sorang-sorang.” Alasan yang paling cepat dan aku rasa yang paling munasabah keluar daripada kepala aku untuk melepaskan diri daripada bala yang tak ku sangka.

0 comments: